Delen

Dorpshart van Son gaat veranderen, maar hoe is nog geen gesneden koek

Door Studio040 17 april 2024

Terrassen uitbreiden of toch meer groen, een ondergrondse parkeergarage of juist parkeerplaatsen? Het centrum van Son en Breugel gaat op de schop, en er liggen drie scenario's klaar hoe het dorpshart eruit kan komen te zien. Inwoners, politici en ondernemers mogen hun licht laten schijnen op de plannen.

Groene Ring, Son aan de Dommel en Kloppend Hart. Dat zijn de namen van de drie scenario's die nu op tafel liggen. Ieder plan heeft zo zijn eigen smaak. Zo is er bij Groene Ring en Kloppend Hart ruimte voor een multifunctioneel plein. Waar bijvoorbeeld een speeltuin of jeu-de-boulesbaan kan worden aangelegd. Daarentegen krijgt bij het laatste plan, Son aan de Dommel, juist de natuur alle ruimte, bijvoorbeeld in de vorm van een grote vijver.

Veiligheid

Dat waren echter slechts kanttekeningen in de politieke arena van Son en Breugel. Meer ging het over het verkeer in het centrum en wat de invloed van de plannen daarop zou zijn. Een van de ideeën is namelijk om het dorpshart autoluw te maken. "Hoe minder je elders afknijpt, hoe minder verstandig het is om de doorgaande weg door het centrum af te knijpen", zo luidt de kritiek van fractievoorzitter Peter van Dam van PvdA-GroenLinks.

Bij Eef van Turnhout van de partij Voor U! zijn er ook zorgen. "Als er fietspaden komen langs de Nieuwstraat dan zouden die eigenlijk achter een groenstrook moeten komen en niet rechtstreeks aan de weg."

Hij ziet de bui namelijk al hangen. "Kun je je voorstellen als je in het midden auto's wil laten parkeren en die gaan weg? Dan gaan ze achteruit rijden het fietspad op. Dan moet de fiets of auto uitwijken. Levensgevaarlijk!"

Toekomstmuziek

Het duurt nog wel even voordat de angst van Van Turnhout mogelijk werkelijkheid wordt. Er wordt nu informatie ingewonnen bij politici, inwoners en ondernemers. Daarna wordt er van de drie plannen één scenario gemaakt. "De insteek is om het eindproduct eind dit jaar op te leveren zodat er in het 1ste kwartaal van 2025 besluitvorming over kan plaatsvinden", laat procesmanager Peter Sturmans weten.

Plaats hier uw inhoud...

Plaats hier uw inhoud...

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B