Delen

Eerste Husky-achtige hulphond van Nederland

Door Studio040 29 februari 2024

Viervoeter Presley is de eerste Pomsky in Nederland die wordt opgeleid tot hulphond. Hij gaat baasje Petry van Maasakkers, uit Son en Breugel, helpen bij haar dagelijkse taken.

Meestal worden Labradors of Golden Retrievers ingezet om mensen met een aandoening bij te staan, maar nu mag Presley dat doen. Hij is een kruising tussen een Pomeriaan en Husky, ook wel Pomsky genoemd. De hond wordt opgeleid tot psychosociale assistentiehond, door Mandy Scheffers van Stichting TeamDogs.

 

Niet ideaal

Een Pomsky is niet de eerste keus als het gaat om hulphonden. "Vooral omdat de husky, waar Presley half van is, best een flink jachtinstinct heeft en ook heel zelfstandig is, waardoor hij niet altijd ideaal is als hulphond," laat Scheffers weten. "Er zijn onderzoeken geweest en daaruit bleek dat poedels, Labradors en Golden Retrievers daarvoor fijner zijn."

 

Wel geschikt

Toch kiest baasje Petry voor een Pomsky. "Presley was er al in dit geval. Het was voor Petry het fijnste om met haar eigen hond aan de slag te gaan, dus we hebben gekeken naar of het een geschikt karakter was en dat bleek zo te zijn," aldus Scheffers. "Eerst zijn er wel een paar tests geweest. We zijn naar verschillende locaties geweest om te kijken of hij goed zou meewerken en of hij goed zou luisteren. Het is belangrijk dat de hond het aankan en het ook leuk vindt." Presley reageerde goed op alle tests en haalde zijn examen. Momenteel is hij in opleiding tot hulphond.

 

Eigen hond

Scheffers krijgt vaker de aanvraag van baasjes of ze ook hun eigen hond mogen gebruiken. "Ik denk dat elk ras in principe bij de juiste match geschikt kan zijn, maar niet elke hond. Het zou meer per hond bekeken moeten worden in plaats van per ras," laat Scheffers weten. Toch is dit niet altijd mogelijk. De hond moet namelijk niet te oud zijn en nog leergierig zijn.

 

Angststoornis

Van Maasakkers kan Presley goed gebruiken. "Sinds mijn 15e heeft mijn angststoornis mijn leven ernstig beïnvloed. Zelfs naar buiten gaan is een enorme uitdaging, en eenvoudige taken zoals boodschappen doen kunnen enorm moeilijk zijn," legt Petry uit. "Ik hoop dat Presley me wat meer vrijheid en zelfstandigheid kan geven, en me kan helpen om weer een beetje van het leven te genieten." Petry benadrukt ook het belang van acceptatie wanneer ze met Presley in het openbaar verschijnt. "Ik hoop dat mensen begrijpen dat het hebben van een hulphond een noodzaak is, zelfs als het niet meteen duidelijk is waarom. Je weet nooit wat iemand heeft," voegt ze toe.

 

Crowdfunding

De kosten voor de opleiding van Presley worden momenteel niet vergoed. Dat verschilt per gemeente. Om deze reden heeft Petry een crowdfundingcampagne gestart, in de hoop het benodigde bedrag op te halen om de opleiding van Presley te bekostigen.

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B