Delen

Politieke partijen positief over komst asielzoekers in Breugel: 'We moeten solidair zijn'

Door Studio040 19 maart 2024

DorpsVISIE, CDA en PvdA-GroenLinks staan positief tegenover de komst van asielzoekers op het voormalige Boerenbondterrein in Son en Breugel. Dat laten de politieke partijen weten aan Studio040. "We zien in Ter Apel en Budel dat de nood hoog is. We moeten ons steentje bijdragen."

 

In de toekomst huisvest de locatie aan de Van den Elsenstraat zo'n 70 nieuwe bewoners. Dat is tenminste de bedoeling van het dorpsbestuur, want er moet nog groen licht komen van het COA. Ook moet de opvangorganisatie nog met een concreet plan komen, dus veel is nog in nevelen gehuld.

Toch kan de beslissing van het college van B&W op steun rekenen van DorpsVISIE, CDA en PvdA-GroenLinks. Die drie fracties zijn samen goed voor elf van de zeventien zetels in de gemeenteraad.

Woningzoekenden

Een reden dat de partijen achter de opvang van asielzoekers staan, is de keuze voor het voormalige Boerenbondterrein. Volgens fractievoorzitters Mireille Bonnier (CDA) en Remco Heeren (DorpsVISIE) zou die locatie niet ten koste gaan van woningzoekenden in het dorp. "Er wordt daar geen woningbouw ontwikkeld", licht Heeren toe.

Woningen hoeven dus niet te wijken voor bijvoorbeeld tenten of containers. Wie daarin gaat verblijven, is overigens nog onbekend. De fractievoorzitters weten niet om wat voor groep mensen het gaat. Zorgen maakt Peter van Dam van PvdA-GroenLinks zich echter niet. In die overtuiging wordt hij gesterkt door de grootte van de locatie. "Uit mijn ervaring geeft een kleine opvang geen overlast."

Daarnaast verwachten zowel hij als Bonnier dat de asielzoekers geen ongewenste gasten zullen zijn. Ze verwijzen daarbij naar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. "Buurtbewoners zijn vrijwillig daar gaan helpen", zegt Van Dam.

Geen draagvlak

Zelfs als omwonenden dit keer niet staan te springen om de komst van asielzoekers, is dat volgens Heeren niet van invloed. "Of er draagvlak is, maakt niet uit. Er is nu eenmaal een spreidingswet." Volgens Bonnier is het belangrijk om daar gehoor aan te geven. "We moeten solidair zijn met andere gemeenten."

Wanneer de opvang er precies komt en hoe zaken rond de opvang en de leefbaarheid zijn geregeld, is nog niet duidelijk. De gemeente heeft beloofd om bewoners hier zo snel mogelijk bij te betrekken. De direct omwonenden zijn bijgepraat over het voorstel.

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B