Delen

Son en Breugel bindt strijd aan met hardnekkige Japanse duizendknoop

Door Studio040 27 maart 2024

Medewerkers van de gemeente Son en Breugel zijn momenteel - samen met een team van vrijwilligers - druk in de weer om de Japanse duizendknoop uit te roeien. Het gaat om een exotische plant die enorm snel oprukt, ten koste van andere planten.

Met zijn sterk wortelstelsel is de Japanse duizendknoop ook in staat wegen, leidingen en gebouwen aan te tasten. Talloze manieren om deze plant uit te roeien, zijn al geprobeerd, maar het blijkt heel lastig, laat de gemeente Son en Breugel weten. Op dit moment lijkt ‘uitputting’ de beste methode. Bij uitputting worden de delen die boven de grond uitsteken, verwijderd. Telkens weer. Totdat uiteindelijk de plant ‘uitgeput’ raakt en hierdoor wordt uitgeroeid.

Bestrijding

Joep Thurlings, inwoner van Son en Breugel, heeft ervaring met deze manier van bestrijden. Samen met een team van vrijwilligers zet hij zich in om de Japanse duizendknoop uit te roeien. Belangrijk daarbij is om alle plekken in kaart te brengen waar de plant voorkomt. De jonge scheuten van de Japanse duizendknoop zijn roodbruin van kleur en bij de knopen - dat zijn de plaatsen waar de bladeren aan de stengels zitten - zijn de stengels roodbruin.

Dit hebben andere planten niet. Thurlings: "We hebben al 26 locaties in beeld." Op deze website staat een overzicht met deze locaties.

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B