Delen

Verdeeldheid bij bewoners over opvang asielzoekers: 'Ik geloof niet dat er iemand blij mee is'

Door Studio040 12 maart 2024

Het opvangen van asielzoekers in Son en Breugel en Waalre roept gemengde reacties op bij bewoners in de dorpen. In Waalre nemen zo'n 150 vluchtelingen hun intrek in een tijdelijke opvang, terwijl Breugel 70 mensen gaat huisvesten. "Elke gemeente moet meehelpen."

 

De afgelopen maanden openden in Eindhoven, Geldrop en Nuenen al opvangcentra. Nu zijn ook Son en Breugel en Waalre van plan om asielzoekers onderdak te bieden. Op het voormalige Boerenbondterrein in Breugel komt een asielopvang voor 70 vluchtelingen. De grond is al gekocht en het COA moet met een voorstel komen om de plek als opvang in te kunnen zetten. De directe omwonenden vinden dat idee niet fijn. “Het is een rustige wijk met allemaal oude mensen. Ik geloof niet dat er iemand blij mee is”, vertelt een bewoner. "Ik vind 70 mensen wel veel. Ik zie liever een kleiner aantal, dan is het beheersbaar", vult een vrouw aan.

Tijdelijk

De opvang in Waalre voor 150 asielzoekers is een tijdelijk, voor maximaal drie maanden. Ook deze opvang komt op een voormalig Boerenbondterrein. De units staan er nog niet maar vanaf april kunnen de asielzoekers er verblijven. In Waalre lijkt er meer draagvlak. “Het is voor twaalf weken dus dan lijkt me dat niet zo'n probleem”, zegt een bewoner. Een andere bewoner vindt dat het goed dat Waalre vluchtelingen wil helpen: “Elke gemeente moet meehelpen, die mensen moeten ook ergens naartoe kunnen.”

Gemeente Best is nog op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuwe opvang. Door een onlangs aangenomen wet kan Den Haag gemeenten gaan dwingen om vluchtelingen op te nemen.

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B