Delen

Aleyna Avci is het jongste raadslid ooit van Son en Breugel

Door Studio040 06 januari 2024

Aleyna Avci (23) lijkt op het eerste oog een doorsnee twintiger, maar niets is minder waar. Sinds oktober zit ze in de gemeenteraad van Son en Breugel namens het CDA. Daarmee is ze het jongste raadslid van de gemeente ooit.

 

De keuze voor de politieke arena kwam niet uit de lucht vallen. Haar studieloopbaanbegeleider Henk Hulsen zat in de gemeenteraad van Son en Breugel en haalde haar over om de politiek in te gaan. Volgens hem was Aleyna Avci de geschikte persoon daarvoor. “De eerste keer dat ik hier kwam en de eed moest afleggen, vond ik het wel spannend”, blikt ze terug. “Maar het went wel. Ik voel me hier al thuis.” 

Onervaren

Inmiddels heeft ze haar eerste paar maanden als raadslid achter de rug. In de gemeenteraadszaal is Aleyna de jongste, en dat heeft zo zijn voor- én nadelen. “Ik heb natuurlijk weinig ervaring in de raad, maar door mijn leeftijd ook minder levenservaring. Daardoor sta ik soms wat minder sterk, maar ik ben hier om te leren.” vertelt ze. Aan de andere kant zorgt ze ook voor een andere blik. “Op jeugdbeleid of het sociaal domein kan ik echt een andere mening inbrengen, en dat is super leuk. Ik zorg voor verjonging in de raad en ik hoop dat andere jongeren dat ook gaan doen.” 

Moslima bij het CDA

Niet alleen valt Aleyna op door haar jonge leeftijd, maar ook door haar partijkeuze als moslima. Het CDA, een van origine christelijke partij. Ze snapt dat dat bij sommige mensen verbazing opwekt. “Maar het CDA is niet het CDA van vijftig jaar geleden”, legt ze uit. In haar ogen gaat het niet alleen maar over religie. Bovendien passen de standpunten van de partij bij haar. “De uitgangspunten liggen bij de mens en goed zijn voor de natuur, en dat hebben wij net zo goed in ons geloof.”

Stap naar de landelijke politiek

Ook is er met de keuze voor een landelijke partij de mogelijkheid om door te stromen naar Den Haag. Die ambitie heeft het jongste raadslid vooralsnog niet. Aleyna wil zich inzetten voor de inwoners van Son en Breugel, waar ze zich nauw mee verbonden voelt. Ze stond namelijk zeven jaar achter de balie bij de lokale Albert Heijn. “Je spreekt echt met mensen en leert iedereen goed kennen. Ik vind het leuk dat ik nu voor het dorp ook echt iets kan betekenen.” Wel wordt de raadszaal in de toekomst misschien verruild voor een rechtszaal. “Het is een goede voorbereiding. In de rechtszaal moet je ook iemand verdedigen en sta je voor een rechter. Daarvoor moet je ook sterk in je schoenen staan.”

 

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B