Eigenaar zwembad Son komt met ondernemingsplan: 'Geen luxe, maar bittere noodzaak'
De exploitant van het zwembad in Son en Breugel heeft een ondernemingsplan ingediend bij de gemeente. Hij wil hiermee voorkomen dat het bad moet worden gesloten. Op de gemeentelijke begroting is immers geen ruimte ingeruimd voor subsidie voor het zwembad.
In november vorig jaar was wethouder Jan Boersma (Financien) heel duidelijk: “We hebben een tekort van 750.000 euro en moeten bezuinigen." Dat betekende dat het zwembad in Son niet zomaar meer subsidie kreeg. Volgens een deel van de gemeenteraad moest de ondernemer van het zwembad echter de kans krijgen om met een businessplan te komen.
Dit is nu gebeurd. Wat de inhoud is, werd tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering niet duidelijk, maar wethouder Jelle de Jong (Subsidiebeleid) gaf aan dat hij een 'stuk' had ontvangen. Het was echter te kort dag om al inhoudelijk op het plan in te gaan.
Noodzaak
Een grote groep inwoners van Son en Breugel ageerde al fel tegen de mogelijke sluiting van het zwembad. "Het is geen luxe, maar bittere noodzaak", zei Marleen Abbringh, oprichtster van zwemvereniging Splash! "Zeker gezien de vergrijzing in onze gemeente"
Exploitant Wim van Santvoort was echter resoluut: "Als de gemeente besluit om ons geen subsidie meer te geven, zijn we genoodzaakt te sluiten. Dan is het niet rendabel meer om het zwembad en de andere faciliteiten open te houden."
Volgens Van Santvoort speelt het zwembad een belangrijke maatschappelijke rol in Son en Breugel. "Niet alleen met ons zwembad, maar ook met de sauna en de sportvoorzieningen. Jong en oud komen hier om te leren zwemmen én voor hun gezondheid."
Subsidie
Het zwembad heeft de afgelopen vijf jaar een jaarlijkse subsidie van 120.000 euro ontvangen. Voor dezelfde periode werd een nieuwe aanvraag gedaan. Dit keer voor een bedrag van 200.000 euro. Volgens Van Santvoort is dit nog relatief laag. "Vergelijkbare zwembaden in de regio krijgen soms wel vier tot zes ton per jaar."
Volgens Van Santvoort zijn er door de gemeente 'tonnen' aan onderzoeken uitgegeven, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het een 'uitstekend zwembad is, met veel bezoekers'. "Het tweede onderzoek heeft iets van 100.000 euro gekost. Dit bedrag hadden ze zich kunnen besparen, want een rondje langs de gebruikers had al duidelijk gemaakt dat een zwemvoorziening zeer gewenst is."
Het woord is nu weer aan de gemeenteraad van Son en Breugel.